SAYA HAMPIR KEHILANGAN ANAK PEREMPUAN SAYA DISEBABKAN FIDGET SPINNER!

Tarikh 13 Mei 2017 takkan saya lupakan sampai bila pun selepas peristiwa malang ni..


Dalam perjalanan pulang selepas aktiviti berenang, kedengaran anak perempuan saya Britton membuat bunyi yang ganjil di tempat duduk belakang kerana saya memandu. Bila saya perhati di cermin, saya melihat mukanya bertukar menjadi merah dan air liur mula menitis dari mulutnya! Dia hanya mampu keluarkan bunyi tapi keadaan dia memang panik dan cemas! Saya terus berhentikan kereta ke tepi jalan.

Anak saya tunjuk kat tekaknya dan memberi isyarat dia sudah menelan sesuatu, jadi saya cuba Heimlich tetapi tiada perubahan!

Britton berkata dia sudah tertelan sebahagian daripada pemutar (fidget spinner yang kian popular dan tular). Dia masukkan fidget ke dalam mulutnya untuk membersihkannya tapi entah macam mana, fidget tu sudah tertelan!
Dengan penuh cemas, saya terus bawa kereta dan pergi ke unit kecemasan di mana mereka memeriksa dia untuk tercekik. Mereka tidak dapat membezakan mana objek asing terletak – di sepanjang saluran pernafasan atau esofagus. Dari sana kami mendapat rawatan lampu merah melalui ambulans ­čÜĹ┬á ke Hospital Kanak-kanak Texas.

Laporan X-ray menunjukkan sesendal pemutar yang dibuat dalam esofagus beliau. Doktor tu amat terkejut! Doktor tu hanya mengetahui kewujudan fidget spinners pada pagi itu apabila dia berada di pusat membeli-belah bersama anak lelakinya. Sungguh dia tak sangka terjadi suatu kes kecemasan beberapa jam kemudian. Doktor tu juga seorang konsultan untuk  keselamatan kanak-kanak berkaitan dalam mainan, jadi dia amat mengambil kepentingan khas dalam kes anak saya.

Selepas beberapa percubaan yang gagal untuk meletakkan IV, Britton dibawa ke pembedahan untuk mengesan dan mengeluarkan objek fidget secara endoskop.

Mujurlah kami mendapat hasil yang positif, tetapi pengalaman ini agak menakutkan seketika… Mujur saya dapat membawa anak untuk rawatan awal. Tetapi risiko mengenai komposisi dan struktur objek, serta risiko dengan anestesia am masih ada untuk anak saya.


Dengan ini saya, Kelly Rose Joniec, ingin memberi amaran keras kepada semua ibu bapa dan penjaga, agar awasi penggunaan fidget spinner ini. Fidget sudah amat popular dan viral dan mereka diedarkan secara amat meluas, dari harga paling murah RM10 sehingga RM1,000. Kanak-kanak daripada semua peringkat umur boleh mendapatkan mereka, tetapi tidak semua spinners datang dengan amaran yang sesuai dengan umur.

Sesendal pop amat mudah untuk keluar, jadi jika anda mempunyai anak-anak kecil (di bawah umur 8 tahun) perlu diingat bahawa ini menyebabkan bahaya tercekik yang boleh membawa maut!!

Kredit dan Foto : Kelly Rose Joniec

Written by

Leave a Reply

Your email address will not be published.